NN GROUP Rijeka

Info

Naziv projekta:
Montaža staklenih ograda na dva objekta od 4 kata

Investitor :
NN GROUP Rijeka

Glavni izvođač:
SIGMA Rijeka

Lokacija projekta:
IČIĆI-Opatija

Trajanje projekta:
Od ožujka 2022. godine do travnja 2022. godine (realni rad je bio cca. 30 dana ali zbog praćenja radova gradilišta radovi su odrađeni unutar 4 mjeseca)

Specifičnost projekta

Radovi su počeli u ožujku 2021. godine nakon izrade detalja nosača, kanalica, unutarnjih i vanjskih pokrova i stakla. Početak radova se odvijao tako da smo odredili visine na koje ćemo postaviti aluminijske vodilice za staklene ograde. Naime aluminijski profil se montirao na AB ploču terasa te se moralo prilagoditi

Predviđenim slojevima podloge kao npr. estrih, izolacija hidroizolacija, stiropor, ljepilo, keramika… Nakon određivanja visina,postavili smo vodilice tako da smo ih učvrstili na nekoliko točaka, a naknadno je prostor ispod vodilica podlijevan samonivelirajućom masom SIKA GROUT s kojom smo dobili čvrstu podlogu na koju smo naknadno učvrstili vodilice.

Nakon montaže svih vodilica uzele su se mjere za stakla, a nakon toga smo montirali inox kanalicu sa odvodima, te unutarnje i vanjske aluminijske pokrove kojim smo dobili uredno izveden posao a istodobno riješili prodor vode i zaštitu vanjske fasade. Naknadno su montirana stakla i time smo završili dosta zahtjevan posao.

Ukupna količina posla je bila montaža staklenih ograda u ukupnoj dužini od 295 m.

Plan rada:

  1. Priprema i nacrti nosača staklene ograde,kanalica i aluminijskih pokrova
  2. Montaža aluminijskih nosača staklene ograde E. G. PRIME F
  3. Montaža kanalica za odvod vode na nosačima-vodilicam
  4. Montaža aluminijskih pokrova
  5. Montaža stakla

Gotovo svi poslovi su odrađeni u dogovorenim terminima, jedino kašnjenje je bilo iz razloga korone i nedostatka broja radnika u određenom trenutku, a zbog korona pandemije svi naši djelatnici su imali kompletnu dokumentaciju za rad na visini i u skladu s hrvatskim zakonom o radu.

Izazovi i rješenja projekta

Najveći izazov ovog projekta bilo je projektiranje nosača staklenih ograda u kojem je bila ugrađena kanalica za odvod vode. Također je veliki izazov bila montaža istih jer AB ploča terasa nije bila dobro odrađena te smo imali puno niveliranja nosača. Zahtjevno je bilo odraditi posao uredno i precizno kako bi svaki detalj imao svoju svrhu kako tehničku tako i vizualnu.

Materijali i proizvođači:

  • Aluminijske nosači-vodilice E.G. PRIME F, PROIZVOĐAČ: Q.-RAILING Njemačka
  • Stakla kaljena i laminirana 10+10+1,52 mm 2×Float, DOBAVLJAČ: ALLGLASS  Italija
  • Kanalice Inox Aisi 304, PROIZVOĐAČ: MLADEN LAKOVIĆ Rovinj

Arhitekt: Nikolina Lisica

Montaža: STAKLOR Rijeka

Izmjere: PROLINER BIM PERICA Zadar